Solidariteit

Solidariteit

muziek en sounddesign voor theatervoorstelling van Maelstrom

Als jij het woord solidariteit hoort, wat roept dat in je op?
En als iemand je zou vragen ‘wat is solidariteit vandaag?’, wat zou je daarop antwoorden?

Heeft het woord vandaag nog betekenis?
Moeten we het weggooien? Vervangen door een ander begrip? Anders invullen?

Waar zie jij vandaag echte solidariteit – of het nieuwe begrip – in actie?

Zoals bij onze hun voorstelling ‘Brief aan mijn Kind’ bevraagt Maelstrom hun publiek op voorhand. En met de antwoorden die ze krijgen, maken ze de voorstelling. Deze keer werken ze ook samen met middenveldorganisaties, interviewen we experts en maken beelden van solidariteit in de praktijk.

De voorstelling is een theatraal reisverslag van de zoektocht naar de kern van solidariteit. Een driedimensionale longread, waar je middenin zit.

 

In aanloop en als research voor de voorstelling organiseerde ik met Sídhe een workshop over solidariteit door zang, begeleid door Stevie Wishart en mezelf: "Ervaar verbondenheid via samenzang." Tijdens de workshop maakte ik ook geluidsopnames. Deze werden gedeeltelijk gebruikt in de theatervoorstelling.

Jorre Vandenbussche en Thomas Janssens schrijven tekst en spelen,
 

Ruben Nachtergaele maakte muziek en geluidsmontages, Studio Sandy de beeldmontages, Mikaël Wellens de mobiele beeldschermen. Sam Loncke deed de productie, Arno Truyens en Kurt Vandendriessche techniek. We werkten samen met tal van middenveldorganisaties. Met de steun van De Expeditie, VictoriaDeLuxe, de Vlaamse Overheid, Het Vlaams Fonds voor Letteren, de stad Gent.