luistermakette Concertgebouw Brugge

luistermakette Concertgebouw Brugge

In het najaar van 2017 opende Concertgebouw Brugge zijn deuren met Concertgebouw Circuit, een belevingsparcours dat het gebouw en zijn kunstcollectie opent voor het publiek. Nu Architectuuratelier ontwierp dit parcours samen met Mathilde Geens.

We maakten een nieuwe klankinstallatie voor de collectie: een instrument met binnenin een mini vleugelpiano, een custom klavecimbel en 8 speaker-luisterplekken. Ik verbleef enkele dagen in het gebouw om field recordings te maken van de mensen, rolkarren, de goederenlift, drankautomaten, borrelnootjes in de loge, kopieerapparaten, muren en texturen, trapleuningen, galmende ruimtes, workshops en stemopwarmingen.

Ik maakte montages van enkele frapante plekken in het gebouw. De maquette verklankt de werking van het ‘gebouw achter de schermen’.

Heleen Van Haegenborgh schreef de compositie voor de geautomatiseerde piano en klavecimbel die ingebouwd zitten in het meubel.

De installatie vormt zo een nieuw instrument dat zijn eigen musique concrète voortbrengt.

Concept & ontwerp: Nu Architectuuratelier; realisatie meubel en instrument: Luc Roose, Nathan Wouters, Atento, Ludo Engels; compositie: Heleen Van Haegenborgh, compositie digitaal geluid: Ruben Nachtergaele