Ketel van Geboorte

Ketel van Geboorte

Elke geboorte begint met een intentie, een fluistering en een wachten in stilte.
In dit project voor Concertgebouw Brugge nodigen we mensen uit om deze fase van ‘verwachting’ te verkennen. Het voelen van een nieuw begin, het omarmen van het niet weten. Het geduld om iets de tijd te geven die nodig is. Broeden in stilte. En tijdens het wachten, delen we hoop en zorgen, liefde en verdriet, angst en moed. Zo brouwen wij in het water van het leven de hele tijd nieuw leven, nieuwe projecten, een nieuw begin. Brewing Beginnings.

Van 27 oktober 2023 tot 4 mei 2024 strijkt Sídhe neer in Brugge. Concertgebouw Brugge nodigde Sídhe uit om te werken rond Geboorte. Sídhe ziet dat als een kans om met Bruggelingen en bezoekers net die fase voor de eigenlijke geboorte te onderzoeken. Wat gebeurt daar precies, in die periode van dromen en verwachtingen, van angst en het overwinnen van drempels, van niet weten en er toch voor gaan? Die tussentijd die je neemt vooraleer je iets nieuws geboren laat worden, waarin er nog geen vormen zijn, alleen maar intenties, willen wij vangen in een Ketel van Geboorte.

Geïnspireerd door de ketel van de godin Cerridwen in de Keltische mythe van Taliesin, vroeg vzw Sídhe aan kunstenares Yasmine Akondo om een Ketel van Geboorte te maken. Die ketel is een half jaar lang een vat van intenties, plannen en nieuwe projecten. Begeleid door een audio-visualisatie nodigen we bezoekers uit om dat wat er in hun leven geboren wil worden in het water van de ketel te roeren. Daar zal het gekoesterd worden tot het tijd is om al dat nieuwe begin te laten stromen. Samen met Eva De Groote maakte ik een visualisatie die een persoonlijk ritueel begeleidt bij de Ketel.

De installatie staat in de kerk van Madeleine in Brugge (Magdalenakerk). Ze werd er ingewijd op 27 oktober, en op 4 mei 2024 wordt het verwachtingsvolle water tijdens een slotritueel vrijgelaten. Bij de inwijding bracht ik samen met Eva de visualisatie in een live performance.

Een creatie in opdracht van Concertgebouw Brugge, Stem en tekst Eva De Groote, sounddesign en hardware installatie Ruben Nachtergaele