De Fabelachtige stad

De Fabelachtige stad

In Keltische en andere natuurtradities gaat men ervan uit dat dieren niet zomaar op je pad komen. Ze kunnen ook brengers van boodschappen zijn en zitten vol symboliek. Sommige dieren worden bijvoorbeeld in verband gebracht met water en reiniging. Als je een kikker treft, zijn er misschien dingen in je leven die om reiniging of schoonmaak vragen. Het hert staat dan weer symbool voor een terugkeer naar de wildernis. Misschien heb je zelf wel een verlangen naar meer wildheid in je leven.

De relatie van de mens tot de natuur en onze plaats in dat systeem van biodiversiteit duikt regelmatig op in mijn werk. In Drift luisterde ik samen met het publiek naar een ecosysteem, om daarna een geluidsmassage te geven met gevonden voorwerpen uit die biotoop. In De fabelachtige stad duiken we met volle overgave op een speelse manier in de ziel van een dier om het een stem te geven en ons toe te laten spreken.

-

De fabelachtige stad is een project in twee onderdelen: een podcast en een performance.

Voor de podcast gingen we praten met zes Bruggelingen over hun bijzondere ontmoeting met een dier. Terug in onze studio werden we achtereenvolgens een hert, een kikker, een kauw, een hommel, een vos en een papegaai. Zo brachten we dier en mens samen in een gemeenschappelijke biotoop. 

Samen met Kaap maakten we voor het Brugse stadsfestival Amok een route door het centrum. Randall Casaer creëerde een reeks keramieken beeldjes die geplaats werden in lege nissen in de Brugse binnenstad.

 

In de live performance nemen de dieren het heft volledig in handen. het resultaat is een ongewone voorstelling met Anneleen Boehme op contrabas en stem, Eva De Groote als verteller, Randall Casaer als live-tekenaar en Ruben Nachtergaele op electronics en bruitage.

We speelden de première in het Concertgebouw Brugge op 20 juni 2021.

 

 

 

De fabelachtige stad is een concept van Ruben Nachtergaele en Eva De Groote
Randall Casaer: tekeningen, live tekeningen en stem
Anneleen Boehme: contrabas en stem
Eva De Groote: stem
Ruben Nachtergaele: electronics, bruitage.
Elisa Demarré: dramaturgie
Creatieopdracht: Concertgebouw Brugge
productie; kunstencentrum KAAP

"Prachtig gecomponeerd gedicht en soundscape" Vink, de podcastgids van Nederland

De fabelachtige stad werd getipt als te ontdekken podcast bij Podcastcollectief Luyster

De gezanten van het nat (Heralds of Rain) won op het HearSay International Audio Art Festival in Ierland in de categorie: HearSay FearLess Award 2021 – Fictional or Factual Audio that tears up the unwritten rule book on treatment, sound design, content, edit, or form to simply demand to be listened to on its own terms

De fabelachtige stad werd getipt op het Oorzaken festival 2021 in Amsterdam in de Persoonlijke Podcast Service

De gezanten van het nat (Heralds of Rain) werd gepresenteerd op Banguoja Audio Festival in Litouwen, op 24 en 25 augustus 2021

De gezanten van het nat (Heralds of Rain) werd finalist op het Third Coast International Audio Festival in Chicago