the Jeezes Creation Control Centre

the Jeezes Creation Control Centre

The Jesus Creation Control Centre kent een embryonale fase tijdens mijn studie architectuur onder invloed van docent Paul Gees. Het speelgoedleger is hier nog compleet in handen van Imperial Rubi. Met mijn speelgoedleger domesticeer ik een wild stukje natuur in het Maaltebruggepark in Gent. Resultaat is een reeks prints die de actie documenteren.

Reykjavik

In 2004 nodigde het festival Etoiles Polaires drie geluidsartiesten uit respectievelijk Reykjavik, Nuuk en Gent uit om van stad te wisselen en op basis van hun indrukken een ‘sonorische’ installatie te creërenonder de noemer Sonic Pictures. De IJslandse Kira Kira legde haar indrukken over Gent en Nuuk vast. Als Gentenaar reisde ik met hetzelfde doel naar Groenland en IJsland. Miki Jacobsen wisselde Nuuk voor Gent en Reykjavik. In een creatieopdracht voor Kunstencentrum Vooruit werk ik aan aanvalsplan en een installatie.

Reycjavik binnenvallen met mijn speelgoedsoldatenleger was vrij eenvoudig, aangezien het IJslandse volk totaal onvoorbereid was en me zelf gastvrij ontving. Miki Jacobsen was er ook en hielp me met het maken van foto's. De installatie was te zien in een expo in Klink og Bank. Het geheel bestaat uit een zingend Jezus-beeld en een fotodocumentaire van de invasie. De tracks die ik maakte voor deze installatie bestaan uit field recordings en electro-akoestische muziek gecomponeerd onder invloed van het prachtige landschap en de onwerkelijke halfdonkere sfeer. 

Nuuk

In november 2004 volgt de volgende stap. Het Jesus Creation Control Center valt Nuuk, Groenland binnen. Weerom niet veel weerstand hier. De temperatuur was een uitdaging maar we hebben het overleefd, misschien wel dankzij de portie walvisblubber die we hebben geconsumeerd. De installatie was te zien in het kunstencentrum Katuaq. De tracks die ik voor deze installatie heb gemaakt bestaan opnieuw uit veldopnames en elektro-akoestische muziek. De compositie kwam tot stand onder invloed van het machtige landschap en de mensen, de ongelooflijke ruwe sociale omstandigheden van een land in shock / transitie. Bedankt Kim Larssen voor de warme ontvangst op deze unieke plek op aarde.

De installatie Jesus Creation Control Center / Reycjavik werd getoond in het museum Dhondt-Dhaenens in Deurle (B) in combinatie met een installatie van Erki Devries, van 24/07/2004 tot 19/09/2004. Tegelijkertijd is er de "ijs" tentoonstelling met Ásmunder Ásmundson, Steingrimur Eyfjord, Gabriella Fridriksdottir, Icelandic Love Corporation, Gudný Rósa Ingimarsóttir, Harldur Jónsson, Libia Pérez de Siles de Castro & Ólafur Árni Ólafsson.

“Lievelingsthema’s als oorlog, religie en creatiedrang worden kritisch en speels verenigd in de installatie. De imperialistische gedachte – het opdringen van een wil, een visie of een beeld – staan centraal.
Als overtuigd pacifist en neo-softy plaatst Ruben Nachtergaele de zwaar beladen beeldtaal in een intiem menselijk perspectief door in de sountrack zijn ware ziel bloot te leggen.”