Ben Mira

Ben Mira

Yacine Talabi studeerde in 2010 af met zijn masterproject Ben Mira in de afdeling animatiefilm van Kask in Gent. Ik werkte nauw met hem samen in een lange ping-pong-werkperiode om geluid en beeld te integreren. Zo konden we tempo en dynamiek van de verschillende ervaringsniveau’s samen ontwikkelen. De waanzin van het hoofdpersonage nodigde uit om het geluid expressionistisch aan te pakken.

De film is ondertussen, twee jaar later, geïntegreerd als permanente installatie in één van de ‘geheugenkokers’ op de site van C-mine Experience in Genk, een belevingsparcours ontworpen door Nu-architecten.

Pascalle Platel over ‘Ben Mira’, de animatiefilm van Yacine Talabi, op ‘het Nieuwsblad.be’ :

 ” Ik ben de enige vrouw die iets geschreven heeft voor de geheugenkokers van C-mine expeditie en ik wilde het vrouwelijke perspectief binnenbrengen in die mannelijke mijnwereld. Dat kan ik ook het best. Ik moet mezelf altijd kunnen herkennen. Mijn verhaal speelt zich af in het hoofd van de vrouw, Yasmine Ben Mira. Door haar immense verdriet verzint ze een soort zoon en bedenkt ze hoe ze de heilige Barbara om raad vraagt over hem. Ze beschrijft de jongen alsof hij zot is, maar eigenlijk is ze zelf zot. Met zo’n ingang in het verhaal kon ik me vereenzelvigen. Ik sprak de tekst van de vrouw in; mijn zus Brigitte sprak de heilige Barbara in. Onze stemmen liggen heel dicht bij elkaar. Yacine Talabi, een student animatiefilm, heeft de vrouw getekend met gekleurd zand en liet die tekening bewegen en evolueren op film. Heel schoon. Ook de aparte geluiden dragen bij tot de totaalervaring. Elke keer dat ik op C-mine kom word ik overweldigd door de unieke sfeer en monumentale gebouwen. Daarom is het misschien goed dat je je in de kokers even kunt isoleren. Je ziet er telkens ander werk. Het is een serieuze boterham, maar uniek en absoluut de moeite, vind ik.”

 

script: Pascale Platel, image: Yacine Talabi,  original music, dialogue editing & sound design: Ruben Nachtergaele