podcast

Ziel / podcast

Onzichtbaar. Onmeetbaar. Onbestaand? Audiomakerij Selkie trekt op pad om het domein van de ziel in kaart te brengen. Hebben mensen een ziel? Hebben dingen een ziel? Hoe kom je tot het ervaren van eenheidsbewustzijn? Kan je dat bewust opzoeken? Wat is extase bekeken vanuit wetenschappelijk perspectief? Kan seksuele energie een poort vormen naar diepe zielservaringen? Wat gebeurt er als we sterven? 

De luisteraar schuift mee aan tafel met filosofen, wetenschappers, zen beoefenaars, psychonauten, kunstenaars en druïdische helers, en wordt onderweg ook uitgenodigd in bijzondere audiolandschappen voor kleine oefeningen van zielsexploratie.  De eerste aflevering van Ziel, het nieuwe project van Audiomakerij Selkie, werd voorgesteld in avant-premiere op het Artefact festival van STUK Leuven in juni 2023. Op 28 september lanceerden we de podcast in CC De Herbakker, Randall Casaer en Eva De Groote keerden voor de gelegenheid elkaars ziel binnenstebuiten. Ruben Nachtergaele was van de partij met geluid en muziek. Audiomakerij Selkie is te gast op het DS Podcastfestival op 11/11/23 met een luister- en interviewsessie over de podcast Ziel.


Ziel is een langlopend project van Selkie, de eerste drie afleveringen + drie bonustracks komen uit in het in het najaar van 2023.
In 2024 komt er ook de voorstelling 'Ziel', een project van Selkie ism Robbe Kieckens, Berlinde Deman en Shahab Azinmehr. Premiere bij HA Concerts op 3 februari 2024.

 

 

 

Seizoen 1 van Ziel kwam tot stand met de steun van STUK/ARTEFACT en CC De Herbakker.

beeld: Randall Casaer

Wijzevrouw

Eens je als vrouw de veertig voorbij bent, drijft de menopauze als een donkere wolk boven je uit. Straks dreigt uitdroging en verminderd libido en ben je zo’n beetje afgeschreven. 

Maar dat kan toch niet het volledige plaatje zijn? Is die fameuze overgang ook geen transformatie naar een opwindende nieuwe fase? 

Schrijver Eva De Groote en therapeut Isabel De Waele menstrueren nog maar komen in de buurt van de gevreesde overgang. In deze podcast gaan ze op zoek naar antwoorden en trekken ze onder andere naar een gynaecoloog, een menopauzespecialist, een herborist, een energetisch werker en een seksshop. Onderweg documenteren ze ook hun eigen verwachtingen en verwonderingen.

Wijzevrouw, een podcast voor de oren van vrouwen maar ook voor die van echtgenoten, buren, collega's, dochters, moeders, vrienden, minnaars en de bakker om de hoek.

Wijzevrouw begon met deze podcast en groeit ondertussen uit tot een veelzijdige community.

We hebben momenteel een aanbod van:

*verbindende Wijzevrouw Cirkels in verschillende Vlaamse steden
*een fijne selectie Workshops die we hosten

*prikkelende Lezingen waarvoor je Eva De Groote kan boeken

Volg ons op Facebook of Instagram om op de hoogte te blijven van de eerstvolgende Wijzevrouw Cirkels, Workshops en Lezingen.

Facebook https://www.facebook.com/WelkomWijzevrouw en Instagram https://www.instagram.com/welkomwijzevrouw/

Je kan Wijzevrouw contacteren via Wijzevrouw@sidhe.be

Wijzevrouw werd gemaakt met de steun van Vlaams Audiovisueel Fonds en Helan Ziekenfonds. Dank ook aan iedereen die steunde via Crowdfunding Gent.

Een project van Selkie, de audiomakerij van Ruben Nachtergaele en Eva De Groote, ism Isabel De Waele.

Dank aan Katherina Lindekens voor de feedback onderweg, aan Randall Casaer voor de illustratie en aan Smilla Nachtergaele voor de vocals en song.

 

Ik kan jullie niet genoeg bedanken om jullie FANTASTISCHE podcast. Zo ongelooflijk nagel op de kop. Ik stuur hem door naar elke vrouw die ik ken en ik krijg er ongelooflijk veel positieve reacties door.
Annelies Deviaene

De sound, de inhoud, de verschillende manieren waarop de opnames verwerkt werden. Dit is echt top!
Greet Luypaert

Wauw, zo dankbaar met deze podcast! Een must om naar te luisteren voor vrouwen van alle leeftijden - en zet maar luid genoeg dat de mannen, zoons, buren kunnen meeluisteren
Emmy Schockaert

Aan alle vrouwen, partners van vrouwen, zorgverleners van vrouwen en opvoeders van vrouwen: luister, leer, wees achtereenvolgens verbaasd, geraakt, opstandig, gesterkt, bewust, en diep verbonden. En deel verder. Razend interessante en relevante reeks over het taboe dat 'de overgang' heet, en dezelfde transformatieve kracht, gedeelde wijsheid en doorvoelde (zelf)zorg verdient als elke rechtgeaarde rite de passage.
Sarah Keymeulen

Wat een schat aan (h)erkenning dat jullie op deze manier brengen en bieden, echt... Als ik dit een jaar geleden zou gehoord hebben, zou ik veel meer voor mezelf hebben durven opkomen denk ik, zelfs bij m'n huisarts was het een gevecht om gehoord te worden... ik maak met veel plezier mee reclame voor jullie podcast.
Lore Verdin

Als psycholoog/lichaamsgerichte psychotherapeut heb ik jullie podcast al aan diverse van mijn cliënten aanbevolen die kampen met pre-menopauze klachten en daarvan helemaal ondersteboven zijn. Ze worden van de ene dokter naar de andere gestuurd, krijgen hormonale behandelingen, maar er is weinig begrip voor het emotionele aspect. Vaak worden ze doorverwezen door artsen wegens burn-out of depressie.Het is voor hen dan ook een hele verademing om te horen dat ze niet alleen zijn en dat er ook een ander verhaal is. Eindelijk voelen ze zich gezien.
Veerle Huygen

Als yogateacher en organisator van vrouwencirkels en vrouwentrips kan ik deze afleveringen alleen maar aanraden aan iedere vrouw en iedere man,om het taboe rond menopauze te doorbreken, om de transformatie te begrijpen en te eren en vooral te zien en voelen wat een kracht in ons ‘ vrouw zijn’ aanwezig is.
Nathalie Bonte

Luisteren maar naar die podcast over het avontuur van het ouder worden als vrouw, waarin zowel het medisch, spiritueel als het emotioneel luik wordt belicht op een onderbouwde en humoristische manier zodat we met zijn allen weer gaan beseffen welke mooie geschenken op de wereld liggen te wachten wanneer we als vrouwen heel bewust en doorleefd dat hobbelig pad zouden bewandelen.
Eveline Verleye

Timmerwerkt

Voor veel nieuwkomers zijn de obstakels om een opleiding te volgen of werk te vinden groot: te weinig kennis van de taal, niet de juiste diploma’s, vooroordelen op de arbeidsmarkt … Bij Timmerwerkt kunnen gemotiveerde vluchtelingen zinvol aan de slag.

Het is onze overtuiging dat de maatschappij nood heeft aan meer warmte: meer tijd maken voor elkaar, meer luisteren naar elkaar, meer openheid voor elkaar. Vanuit die houding vertrekken al onze relaties: die met klanten, met leveranciers, met medewerkers en met partners. We streven naar een warmere en tragere samenleving die zich kan aanpassen en open staat voor verandering.

Timmerwerkt is en project van Audiomakerij Selkie.

 

De Fabelachtige stad

In Keltische en andere natuurtradities gaat men ervan uit dat dieren niet zomaar op je pad komen. Ze kunnen ook brengers van boodschappen zijn en zitten vol symboliek. Sommige dieren worden bijvoorbeeld in verband gebracht met water en reiniging. Als je een kikker treft, zijn er misschien dingen in je leven die om reiniging of schoonmaak vragen. Het hert staat dan weer symbool voor een terugkeer naar de wildernis. Misschien heb je zelf wel een verlangen naar meer wildheid in je leven.

De relatie van de mens tot de natuur en onze plaats in dat systeem van biodiversiteit duikt regelmatig op in mijn werk. In Drift luisterde ik samen met het publiek naar een ecosysteem, om daarna een geluidsmassage te geven met gevonden voorwerpen uit die biotoop. In De fabelachtige stad duiken we met volle overgave op een speelse manier in de ziel van een dier om het een stem te geven en ons toe te laten spreken.

-

De fabelachtige stad is een project in twee onderdelen: een podcast en een performance.

Voor de podcast gingen we praten met zes Bruggelingen over hun bijzondere ontmoeting met een dier. Terug in onze studio werden we achtereenvolgens een hert, een kikker, een kauw, een hommel, een vos en een papegaai. Zo brachten we dier en mens samen in een gemeenschappelijke biotoop. 

Samen met Kaap maakten we voor het Brugse stadsfestival Amok een route door het centrum. Randall Casaer creëerde een reeks keramieken beeldjes die geplaats werden in lege nissen in de Brugse binnenstad.

 

In de live performance nemen de dieren het heft volledig in handen. het resultaat is een ongewone voorstelling met Anneleen Boehme op contrabas en stem, Eva De Groote als verteller, Randall Casaer als live-tekenaar en Ruben Nachtergaele op electronics en bruitage.

We speelden de première in het Concertgebouw Brugge op 20 juni 2021.

 

 

 

De fabelachtige stad is een concept van Ruben Nachtergaele en Eva De Groote
Randall Casaer: tekeningen, live tekeningen en stem
Anneleen Boehme: contrabas en stem
Eva De Groote: stem
Ruben Nachtergaele: electronics, bruitage.
Elisa Demarré: dramaturgie
Creatieopdracht: Concertgebouw Brugge
productie; kunstencentrum KAAP

"Prachtig gecomponeerd gedicht en soundscape" Vink, de podcastgids van Nederland

De fabelachtige stad werd getipt als te ontdekken podcast bij Podcastcollectief Luyster

De gezanten van het nat (Heralds of Rain) won op het HearSay International Audio Art Festival in Ierland in de categorie: HearSay FearLess Award 2021 – Fictional or Factual Audio that tears up the unwritten rule book on treatment, sound design, content, edit, or form to simply demand to be listened to on its own terms

De fabelachtige stad werd getipt op het Oorzaken festival 2021 in Amsterdam in de Persoonlijke Podcast Service

De gezanten van het nat (Heralds of Rain) werd gepresenteerd op Banguoja Audio Festival in Litouwen, op 24 en 25 augustus 2021

De gezanten van het nat (Heralds of Rain) werd finalist op het Third Coast International Audio Festival in Chicago

Nabij

Samen met Eva De Groote vorm ik audiomakerij Selkie.

Dit is het verhaal van Odette, de moeder van Eva's moeder. Ze stierf nog voor Eva geboren werd. Er werd nooit over haar gesproken. Ook niet over de broer die er ooit was en die vijf maanden na de dood van zijn moeder verongelukte. Hij was toen zeventien. Was hij haar gevolgd in het graf? Was er iets mis met hem? Waarom wilde niemand over hen spreken? Eva groeide op zonder antwoorden.
Toen Eva ouder werd begon ze meer en meer te beseffen dat die familieleden die ze nooit had gekend wel degelijk hun stempel drukten op de levens van de levenden vandaag.

Op 7 mei 2021 kwam Eva's nieuwe roman GROND uit. Het gaat over een jonge vrouw die op zoek gaat naar haar biologische wortels en daarbij sporen vindt van haar mysterieuze vroeggestorven grootmoeder. Dat zet een ketting aan transformerende gebeurtenissen in gang. Het boek en de podcast verschenen samen als tweeluik.

Steffie Van Cauter maakte tekeningen op basis van de podcast. Ze vormen een expo die te zien was als lanceringsevent voor GROND in BLANCO.

 

Nabij is genomineerd voor een Oorkonde in de categorie 'Story' op het DS Podcastfestival 2022

Nabij werd getipt door de VPRO als te ontdekken podcast uit Vlaanderen

Over de zoektocht van een kleindochter naar de grootmoeder die ze nooit heeft gekend. Vier afleveringen ontroerende familiegeschiedenis. Over rouw, verborgen verdriet en verlichting. Prachtig!

www.lindejacobs.be

Eva De Groote: stem, regie, Ruben Nachtergaele: sound design, muziek en montage, Ayco Nachtergaele: cello, Smilla Nachtergaele: eindsong, Steffie Van Cauter: tekeningen, eindregie: Eva Moeraert

Het Imaginair Museum / SMAK

“Welkom in het Imaginair Museum! De kunstwerken bestaan wel echt, maar het museum zie je alleen in jouw hoofd.” Een reeks verklankingen van kunstwerken uit de collectie van SMAK.

Voor de eerste editie in 2016 verklankten we the Aeromodeller van Panamarenko, De man die de wolken meet van Jan Fabre en de Vogel van Thierry De Cordier. Hidde Van Schie maakte het script en samen met Peter Aerts schaafden we er verder aan. Sara Vertongen was de gedroomde actrice om de tekst te interpreteren en vorm te geven met speelsheid, kracht en massa’s inlevingsvermogen. Mijn hele gezin werd ingeschakeld als gastacteurs. Het resultaat is een maf hoorspel dat de werken verklankt zonder té veel te beschrijven. We wilden de verbeelding prikkelen eerder dan invullen. Een 5.1 geluidsontwerp maakt de beleving immersief.

In maart 2019 maakten we een nieuwe reeks verklankingen. Dit wordt de start van een collectie werken die als audio te beleven zijn. Ik werkte deze keer samen met Joris Hessels. Hij is acteur en maker van o.a. Radio Gaga en De Weekenden. Het werd een warme, energieke en grappige opnamesssie bij Urgent. We werkten voor deze editie rond: Raketenbaum van Michael Sailstorfer, Driftwood Line van Richard Long, Senza titolo van Janis Kounelis en Chasing the blue train van David Hammons.

In juni 2020 maken we een derde reeks verklankingen. Deze keer doet actrice Leen Roels de stem. Ook hier een levendige en gekke opnamesessie in de Boma studio. In volle lockdownperiode presenteert SMAK een audio-parcours in het park rond het museum en ontsluit zo toch een deel van de collectie voor het publiek. Deze werken werden verklankt: karate kid van Herman Van Ingelgem, Ginder van Bram Bogart, Drain van Robert Gober, en Double edge van Marina Abramović.

Script: Hidde Van Schie, Aline Van Nereaux, Peter Aerts; geluidsontwerp: Ruben Nachtergaele; stemacteurs: Sara Vertongen, Joris Hessels,  Leen Roels, Eva De Groote, Trixie, Smilla en Ayco Nachtergaele, Marilou Provost

Wat jij niet ziet, een podcast over kinderepilepsie

De vallende ziekte, zo wordt epilepsie in de volksmond genoemd. Iemand die aan de ziekte lijdt krijgt af en toe een aanval maar leidt verder een vrij normaal leven. Toch? Dat is alleszins het beeld dat ik zelf had voor ik aan deze podcast begon. Het blijkt niet te kloppen. Toch niet voor kinderen die leiden aan epilepsie die niet onder controle te krijgen is met medicatie. De ziekte richt ravages aan in de hersenen en het leven van het kind. En het ganse gezin zit mee op de roetsjbaan.

Eva De Groote en ik vormen samen audiomakerij Selki. We maakten deze podcast in opdracht van Steunpunt Kinderepilepsie.

Phonorama Gent De podcast

Gedurende vier jaar trok kunstorganisatie Aifoon de Gentse Papegaaiwijk in om de oren van burgers te kietelen door hen zelf geluiden te laten opnemen.

De buurt waar je woont, ken je vaak als je broekzak. Maar let je ook wel eens op de geluiden die je wijk dagelijks kleuren? Als je je buurt verkent met je oren, wat hoor je dan allemaal? Is het ooit echt stil? Wat vertellen klanken ons over een buurt en haar bewoners? Kunnen we een wijk vatten in geluid? En zal de buurt over 20 jaar nog hetzelfde klinken?

Met deze vragen trok kunstenorganisatie aifoon naar de Gentse Papegaaiwijk tijdens het project Phonorama. Hoe hebben zij Phonorama beleefd? Luisteren ze nu anders naar de stad? En welke geluiden willen ze bewaren voor de toekomst?

Met audiomakerij Selki maakten we een podcast in zes afleveringen over luisteren naar je habitat.

interviews en presentatie: Eva De Groote
montage en soudn design: Ruben Nachtergaele
in opdracht van: aifoon
beeld © Sterre De Vresse
ism vzw De Papegay

Het Moois Dat We Delen

Podcast over het nieuwe boek van Ish Ait Hamou.

In het stadje waar Soumia en Luc wonen, speelt het leven zich voornamelijk af aan de schoolpoort, bij de plaatselijke kruidenier én op het voetbalveld. Soumia en Luc wonen in dezelfde buurt, maar kennen elkaar niet. Zij probeert met de moed der wanhoop het verleden achter zich te laten. Hij leeft in en met het verleden. Wanneer ze elkaar bij toeval leren kennen, komen ze voor verscheurende keuzes te staan.

Een beklijvend verhaal over hoe je het leven weer oppakt na een ingrijpende gebeurtenis.

Oordeur Destelbergenstraat

Als architect en geluidskunstenaar is luisteren voor mij de basis van creatie. Eva De Groote is schrijver, haar literair debuut ‘Na de regen’ verscheen eerder dit jaar bij Uitgeverij Angèle. Als artistiek duo leggen we ons oor te luister in het weefsel van de stad. Voor deze editie gingen we op bezoek bij bewoners van de Destelbergenstraat. Ik maakte voor elk portret specifiek geluid en muziek op maat, door in te tunen op de persoon. Soms werd het een interpretatie van de inhoud, soms een verklanking van een onderliggend gevoel als auditieve subtekst. Het resultaat is een breed spectrum: organische electronica, geneurie en een nummer op akoestische gitaar voor de laatste aflevering.

Oordeur is ook een luisterinstallatie. We presenteerden ze in de Krook, de buurtbibliotheek in Sint Amandsberg en Standaard boekhandel Zuid.

Oordeur Destelbergenstraat werd gerealiseerd met de steun van Stad Gent, De Krook en Urgent.fm. De Maquette werd gemaakt door Marijn Dionis. Speciale dank aan Klaartje Verbouwhede bij De Krook voor de productionele ondersteuning en Timon en Tania bij Urgent.

Oordeur Warnefordstraat

Een stad. Een straat. Een huis. Iemand.
Iemand met een verhaal. Een verlangen. Een verdriet.
Oordeur is een podcast met portretten van mensen die wonen in dezelfde straat.

Als stadsresident bij Vooruit leg ik mijn oor te luister in het weefsel van de stad. Eva De Groote is schrijver, ze werd door de buurtorganisatie ‘Echo’s uit de wijk’ uitgenodigd om portretten te maken van mensen in de buurt.  Zo werd de podcast Oordeur ons eerste gezamelijk project.

Fotograaf Patrick De Kuysscher is opgegroeid in de Warnefordstraat. In 1981 maakte hij een reeks portretten van zijn buren. In 2017 portreteerde hij de bewoners opnieuw. Bij die bezoeken kwamen veel verhalen naar boven. Met 5 van hen gingen we praten. Voor elk portret maakte ik custom muziek en geluid.

abonneer je op deze podcast: rss  Itunes

Met steun van Stad Gent, kunstencentrum Vooruit, De Krook, Urgent.fm en Echo's uit de wijk