Het Imaginair Museum / SMAK

Het Imaginair Museum / SMAK

“Welkom in het Imaginair Museum! De kunstwerken bestaan wel echt, maar het museum zie je alleen in jouw hoofd.” Een reeks verklankingen van kunstwerken uit de collectie van SMAK.

Voor de eerste editie in 2016 verklankten we the Aeromodeller van Panamarenko, De man die de wolken meet van Jan Fabre en de Vogel van Thierry De Cordier. Hidde Van Schie maakte het script en samen met Peter Aerts schaafden we er verder aan. Sara Vertongen was de gedroomde actrice om de tekst te interpreteren en vorm te geven met speelsheid, kracht en massa’s inlevingsvermogen. Mijn hele gezin werd ingeschakeld als gastacteurs. Het resultaat is een maf hoorspel dat de werken verklankt zonder té veel te beschrijven. We wilden de verbeelding prikkelen eerder dan invullen. Een 5.1 geluidsontwerp maakt de beleving immersief.

In maart 2019 maakten we een nieuwe reeks verklankingen. Dit wordt de start van een collectie werken die als audio te beleven zijn. Ik werkte deze keer samen met Joris Hessels. Hij is acteur en maker van o.a. Radio Gaga en De Weekenden. Het werd een warme, energieke en grappige opnamesssie bij Urgent. We werkten voor deze editie rond: Raketenbaum van Michael Sailstorfer, Driftwood Line van Richard Long, Senza titolo van Janis Kounelis en Chasing the blue train van David Hammons.

In juni 2020 maken we een derde reeks verklankingen. Deze keer doet actrice Leen Roels de stem. Ook hier een levendige en gekke opnamesessie in de Boma studio. In volle lockdownperiode presenteert SMAK een audio-parcours in het park rond het museum en ontsluit zo toch een deel van de collectie voor het publiek. Deze werken werden verklankt: karate kid van Herman Van Ingelgem, Ginder van Bram Bogart, Drain van Robert Gober, en Double edge van Marina Abramović.

Script: Hidde Van Schie, Aline Van Nereaux, Peter Aerts; geluidsontwerp: Ruben Nachtergaele; stemacteurs: Sara Vertongen, Joris Hessels,  Leen Roels, Eva De Groote, Trixie, Smilla en Ayco Nachtergaele, Marilou Provost